Balatoni madárvilág – Augusztus 31.

Nyár vége a Balatonon – nekem kedves dolog, mert ilyenkor már nincs tömeg, sőt, ez évben az időjárás sem olyan augusztus végén, hogy a „finom úri népek” különösebben vágyódnának a vízpartra… Így aztán eléggé változatos a madarak és a vízi élőlények világa, mindig adva valami megfigyelnivalót. Láttam már a víz szélében kockás és vízi siklót, mocsári teknőst, hatalmasra nőtt kecskebékát, sőt, életemben egyszer, egy vízparti sétányon itt került elém világító sárga gelyvagomba.
Azért mégiscsak a madarak a legfeltűnőbbek! A danka sirályok mindenütt ott vannak – kísérleteztem velük, hogy valahogy a naplementés képet velük komponálva készítsem el, de sehogyan sem jött össze, helyettük egy kis hajóval kellett beérnem.

Pedig röpködött belőlük jó néhány alkonyatkor a szálloda körül, mégsem választottak nekem megfelelő irányt. Aztán nap közben már inkább barátságosabbak voltak, hagyták fotózni magukat – egyikük alighanem épp’ a nyári idény értékelésére készült, amint a képen is látható…

A fiatal tőkés récék sem bátortalanok, pár lépésnyire engedik magukhoz az embert.

Nem így az örvös galambok és a dolmányos varjak – mind a kettőből volt jó néhány. Utóbbiak károgva keresgéltek a parti köveken, de azért a híres óvatosságukat – emberközeli lakhely ide vagy oda – csak nem vetették le. Aztán reggelente és esténként egy-két kiskócsag is elrepült a parti nádasok felett, a hattyúkat tulajdonképpen itt parkmadárnak tekintheti az ember… A szálloda körül láttam szén-, kék- és barátcinegéket, csuszkákat, egy fakúszt, de nem tudom, melyik faj képviseletében. Rendszeresen megjelent egy nagy fakopáncs, csapatban jártak a molnár és a füsti fecskék, volt sok balkáni gerle, néhány fekete és énekes rigó, házi rozsdafarkú, barázda billegető, tengelic, zöldike, erdei pinty – gyakorlatilag mindent, amit egy átlagos hazai városban tavasztól őszig, vagy akár egész évben láthat az ember. Csakhogy itt a vízpart és az év nagy részében lakatlan, következésképpen zavartalan környezet még kedvezőbb feltételeket teremt. Különösen akkor, ha az időjárás elriasztja a vendégeket… Igen kérem, minden rosszban van valami jó!